КЗП откри 370 нарушения при 350 проверки, от които 150 са

...
КЗП откри 370 нарушения при 350 проверки, от които 150 са
Коментари Харесай

КЗП откри 370 нарушения при 350 проверки

КЗП откри 370 нарушавания при 350 инспекции, от които 150 са за нелоялни търговски практики.

Най-честите нарушавания, на които се натъква Комисията за отбрана на потребителите са свързани с разлика сред цената на щанда и на касата. Друго всеобщо нарушаване се оказва при грамажа на продуктите.

Наред със злоупотребите и тъй като наближава Великден се заприказва и за цената на яйцата. За последната година повишаването при тях е към 80%, тук-там даже със 100%. Така в комерсиалната мрежа цената доближи от 38 до 72 стотинки за брой. Като приблизително за страната е 55 ст. за яйце, съобщи Нова тв.

За последната година цената на яйцата във фабриката е скочила с 15-16 на 100.

„ Цената е не повече от 35 ст. при производител според от метода на развъждане на яйцата, само че цените са 30 -35 ст. ”, изясни Иван Тодоров от Асоциацията на земеделските производители.

Покачването изясняват с по-скъпите фураж, енергоносители, горива, само че и по-високите заплати.

„ Проблемът не е в българския производител, ние нямаме тази опция да спекулираме ”, безапелационен е Иван Ангелов, притежател на дружество за яйца.

„ Първият фактор, съгласно мен, е нерентабилното и не задоволително рентабилно произвеждане, което употребява повече еленергия, повече човешки труд и оттова нататък и идващите фактори са свързани с дистрибуцията на готовия артикул ”, съобщи Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

Ново покачване на яйцата по Великден производителите не чакат. В този магазин броя се продава за 42 ст.

„ Според мен всичко идва от производителя, доставчика и то си върви по веригата. Стараем се оптимално да държим цените по-ниски, колкото е допустимо ”, изяснява Даниела Константинова, продавач-консултант.

След като страната стартира инспекции за изкуствено повишени цени в комерсиалната мрежа - към този момент има резултат. Данните на КЗП демонстрират, че нарушаванията са повече от броя на инспекциите.

„ На всички е ясно, че някъде от производител, снабдител до магазина се случва едно голословно завишаване на цените. При млечните артикули са най-драстични разликите ”, съобщи Ангел Джалев от КЗП.

Проверките в търсене на нелоялни търговски практики не престават.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР